Wybór ryb do sushi – rodzaje i sposób przygotowania

Głównym i najczęściej stosowanym składnikiem sushi są ryby. Jak wybrać najlepszą rybę? W jaki sposób ją przygotować? O czym należy pamiętać? Poniżej znajdziecie kilka istotnych wskazówek i porad.

Głównym i najczęściej stosowanym składnikiem sushi są ryby. Jak wybrać najlepszą rybę? W jaki sposób ją przygotować? O czym należy pamiętać? Poniżej znajdziecie kilka istotnych wskazówek i porad.

Sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Znane jest dzisiaj na całym świecie. Niemal w każdym mieście istnieje przynajmniej jedna restauracja, która serwuje sushi. Wiąże się z tym cała kultura przygotowywania oraz jedzenia. Dlatego też krążki wypełnione ryżem i różnymi dodatkami słyną nie tylko ze swojego smaku, ale także ze sposobu spożywania. Warto zapoznać się z podstawowymi zasadami jedzenia sushi zanim udamy się do japońskiej restauracji.

Do przygotowania tradycyjnego sushi potrzebne są konkretne składniki. Jednym z nich są surowe ryby, które są odpowiednio do tego przygotowane. Oprócz tego najistotniejszym dodatkiem jest właściwie ugotowany ryż. Całość zostaje zawinięta w płaty wodorostów lub alg morskich. Zamiast ryb stosuje się także różnego rodzaju warzywa czy owoce morza. Wszystkie składniki muszą zostać właściwie przygotowane. Bardzo ważny jest również sposób podania oraz jedzenia.

Jakie ryby są najlepsze do sushi?

Sushi to potrawa, której głównym składnikiem są surowe ryby. Musimy zatem zadbać o właściwy wybór i przygotowanie tego dodatku. Pamiętajmy, że do sushi nadają się wyłącznie ryby morskie. Jednym z najczęściej wybieranych gatunków ryb do sushi jest łosoś (oceaniczny). Delikatne, różowe mięso świetnie komponuje się z pozostałymi dodatkami. Najlepiej jeśli zostanie on lekko posolony i uwędzony.

Bardzo popularny jest również tuńczyk. Posiada krwistoczerwony kolor oraz mięsną konsystencje. Możemy podawać go na surowo. Podobnie jest z makrelą, która jest szczególnie popularna w Polsce. Najlepiej smakuje doprawiona octem lub sokiem z cytryny. Można skorzystać również z mięsa węgorza. Należy jednak pamiętać, że nie można podawać go na surowo, gdyż jego krew jest trująca. Konieczne jest odpowiednie przygotowanie mięsa węgorza.

Często wymienia się również rybę maślaną. Jej mięso jest bardzo smaczne, jednak musimy wiedzieć, że nie posiada ona właściwie żadnych wartości odżywczych i może powodować problemy związane z układem pokarmowym. Dlatego lepiej zrezygnować z jej spożywaniem, szczególnie w dużych ilościach.

Jak wybierać ryby do sushi?

Jeśli zdecydujemy się na konkretny rodzaj ryby do sushi musimy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów. Przede wszystkim najważniejsza jest świeżość. Ryba musi posiadać odpowiedni wygląd oraz zapach. Rybie oczy powinny być lśniące oraz wypukłe. Zrezygnujmy z zakupu jeśli mięso jest szare, matowe i nieprzyjemnie pachnie. Mięso musi być sprężyste, a skrzela intensywnie czerwone. Zapach nie może być zbyt mocny.

Możemy zdecydować się również na ryby mrożone, jednak musimy wiedzieć, że wtedy nie należy spożywać ich na surowo. Dobrze jeśli miejsce, w którym mamy zamiar kupić ryby do sushi jest nam znane i mamy pewność, że produkty są świeżo dostarczane.

Post Comment